donderdag 9 december 2010

Workshops

Vandaag waren er op school terug 3 workshops te volgen.

maskers maken
In deze sessie hebben we zelf een masker gemaakt van onszelf. We zijn vertrokken van een foto van onszelf, we hebben hieruit een stuk gekozen en dit overgetekend. Dit is het deel dat we als masker hebben uitgewerkt. De sessie was leuk, je werd heel vrij gelaten. De resultaten waren mooi. De maskers die we hebben gemaakt, worden in Dworp gebruikt tijdens onze eigen opera.





























































Theatraal acteren
Deze sessie was niet wat ik ervan verwachtte. Ik had van deze sessie verwacht dat we gingen acteren. Deze sessie was bewegingsexpressie. Over het algemeen was deze sessie herhaling van dingen die we in de vorige jaren al eens een keertje gezien hadden. Het eindresultaat waren twee "choreografieën".


































Vertellen op muziek
Deze sessie was echt leuk om te doen! We kregen in het begin een verhaal te horen met daarin de stemmen van o.a. Stanny Crets, Herbert Flack, Warre Borgmans, ... . Het verhaal was een oud sprookje geschreven door de gebroeders Grimm: "De mestkever". Het verhaal was in een hedendaags jasje gestoken. Het was leuk om naar dit verhaal te luisteren. Het werd niet zomaar voorgelezen maar er waren interactie, muziek en geluiden in verwerkt. Dit maakte het verhaal aangenaam om naar te luisteren. Na "De mestkever" hebben we ook een stukje van "Peter en de wolf" beluisterd. De verteller van dienst was Wim Opbroek. Ook hier in dit verhaal was er plaats voor humor. Het was leuk om eens te horen dat een verhaal niet altijd "sec" moet worden voorgelezen.

Na de luisterfragmenten was het onze beurt. We mochten in groepjes van 3 à 4 een verhaal kiezen, dit moesten we bewerken zodanig dat het aangenamer werd om naar te luisteren door het invoegen van muziek, geluiden, interactie, ... . Wij met ons groepje kozen voor het verhaal "Kamiel kameel". Dit verhaal gaat over Kamiel die nog nooit een andere kameel heeft gezien. Ook weet hij niet goed hoe hij eruit ziet, want hij heeft geen spiegel. Zijn vrienden zijn allemaal geiten of bokken. Kamiel besluit dan maar om op zoek te gaan naar andere kamelen. Tijdens zijn zoektocht komt hij andere dieren tegen. Uiteindelijk vindt Kamiel een andere kameel.
Uit deze sessie kan je enorm veel meenemen naar je klaspraktijk. Het voorlezen zoals we hier geleerd hebben is echt tof om te doen met de leerlingen. Ook kan je de leerlingen zelf een opdracht geven om een verhaal om te vormen tot een verhaal met muziek, geluiden en interactie. Deze sessie was heel leuk en leerrijk om te doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten